Jalometallit

JALOMETALLIT

Jalometalleja ovat mm. kulta, hopea, platina ja palladium. Jalometalleja voidaan käyttää esim. koruissa, pöytähopeissa, aterimissa ja koriste-esineissä.

Kulta (lat.aurum, Au)on yksi harvoista metalleista, joka esiintyy luonnossa täysin puhtaassa muodossa. Kulta on materiaalina kiiltävä, keltainen ja suhteellisen pehmeä, helposti muokattavissa. Metallina kulta on myrkytöntä, eikä sillä ole ärsyttävää vaikutusta.

Kultapitoisuus mitataan karaatteina eli 24:s osina. Puhdas kulta on 24 karaatin kultaa. Suomessa kultaesineiden leimoihin merkittävät kultapitoisuudet ovat: 375, 385, 750, 916 ja 999, mikä vastaa 9, 14, 18, 22 ja 24 karaattia.

Kultaseoksen väri

Puhdas kulta on keltaista. Eri seosmetalleja käyttämällä voidaan valmistaa eri värisiä kultaseoksia:

  • keltakulta, jossa kultaan on seostettu hopeaa ja kuparia
  • valkokulta, jossa kultaan on seostettu palladiumia
  • punakulta, jossa kultaan on seostettu kuparia
  • viherkulta, jossa kultaan on seostettu n. 30-40% hopeaa

Hopea

(lat. argentum, Ag), puhdas hopea on valkoinen, kauniisti kiiltävä metalli, joka on kultaa kovempaa. Hopea on yksi yleisimmistä korumetalleista. Tavallisimmin hopea käytetään seoksena, jossa on joko 83% tai 92,5% hopeaa ja loput kuparia. Seosta, jossa on 92,5% hopeaa, sanotaan sterling- hopeaksi.

Hopeaesineisiin lyötävissä leimoissa hopeapitoisuus ilmoitetaan promilleina: 830 tai 925.

Platina

(lat.platinum) on hopeanharmaa arvokas jalometalli. Hienojakoinen platina on taottavaa ja venyvää. Platinaa voidaan käyttää korujen valmistusaineena.

Palladium

(lat.palladium) on pehmeä, hopeanvärinen myrkytön metalli, joka muistuttaa platinaa. Palladiumia käytetään myös korujen valmistusaineena.

Jalometallien leimaaminen on Suomen lain mukaan pakollista. Leimattaviksi määrätyt jalometallit ovat kulta, hopea, platina ja palladium. Myyntiin tarkoitetuissa jalometallituotteissa pitää olla vähintään kaksi leimaa: nimileima ja pitoisuusleima.

Nimileima kertoo tuotteen valmistajan, maahantuojan tai tahon, joka on vastuussa tuotteen leimaamisesta. Pitoisuus kertoo jalometallin puhtauden tuhannesosina massasta. Lisäksi laissa määritellään, mitä jalometallipitoisuuksia Suomessa saa leimata ja miten.

Alle yhden gramman kulta- , platina- ja palladiumtuotteita ei leimata, eikä alle 10 gramman hopeatuotteita.

Palvelemme

 

Ma - Pe 09:00 - 17:00   La 09:00 - 13:30   Su Suljettu