Jalo ja korukivet

Jalokivet ovat luonnossa esiintyviä mineraaleja, jotka ovat kauniita, harvinaisia ja kestäviä. Värittömien ja värillisten kivien kauneus johtuu valontaittokyvystä. Valo heijastuu ja taittuu mineraaleista ja taitava hionta sekä kiillotus tuottavat voimakkaat värit ja loiston. Kestävyydellä tarkoitetaan naarmuuntumisen vastustuskykyä.

Timantti, smaragdi, rubiini ja safiiri täyttävät nämä vaatimukset. Kuitenkin jalokiviksi on luettu myös opaali ja orgaanisessa ympäristössä syntynyt helmi, vaikka ne eivät täytäkään kovuuden vähimmäisvaatimuksia.

Jalokivien painomitta on yleensä karaatti, gramman viidesosa, eikä sitä pidä sekoittaa kullan pitoisuuden määrittelyssä käytettyyn karaattiin.

Kaikkia koruteollisuudessa käytettäviä kiviä voidaan nimittää korukiviksi, mutta niistä jalokiviksi vain määrittelyt täyttävät. Selvää rajaa ei voida vetää nimitysten välille, vaan jaottelun on sallittavan tapahtua melko vapaasti. Useimmat läpinäkymättömistä kivistä on ilman muuta katsottava korukiviksi.

Timantti

Timanttia pidetään jalokivien kuninkaana. Sen nimi tulee kreikankielestä adamas, valloittamaton. Timantti on mineraaleista kovin, sillä on korkea taitekerroin ja erittäin suuri värinhajotuskyky. Timantin väri vaihtelee värittömästä keltaiseen, vaaleanpunaiseen, siniseen ja vihreään.

Vain pieni osa saaduista timanteista kelpaa koruteollisuudelle, suurin osa on epäpuhtaita ja ne joutuvat teollisuuden käyttöön. Arvokkaimmassa muodossaan on timantti hiottuna briljanttihionnalla. Timantin hinta riippuu kiven laadusta, kirkkaudesta, väristä, koosta, virheettömyydestä ja hionnasta.

Berylli

Puhdas berylli on väritöntä. Jalokiven väri johtuu epäpuhtauksista, kuten mangaanista, joka tuottaa morganiittien vaaleanpunaisen sävyn.

Smaragdi

Smaragdi on harvinaisuutensa vuoksi beryllikiviryhmän arvokkain muunnos. Virheettömät smaragdit ovat melkein saavuttamattomissa, useimmissa kivissä on mineraalisulkeumia. Smaragdin väri vaihtelee tumman ruohonvihreästä vaaleimpiin värisävyihin, joskus vivahtaen hiukan keltaiseen.

Akvamariini

Akvamariini on beryllin vaaleansininen, merensininen muunnos. Mitä tummemman sininen akvamariini on, sitä suurempi on sen arvo. Tällainen väri voidaan saada vaaleansinisiinkin akvamariineihin antamalla niille lämpökäsittelyä tietyssä kuumuudessa. Useimmat kaupassa olevat tummat akvamariinit ovat sellaisia.

Morganiitti

Morganiitti on beryllin vaaleanpunainen muunnos, joka kaupassa voikulkea vaaleanpunaisen beryllin nimellä.

Korundi

Rubiini

Rubiini on tummanpunainen korundi. Se on saanut nimensä punaisesta väristään lat. rubeus-punainen. Pieni määrä kromia saa aikaan rubiinin punaisen värin. Rubiinin luokitteluun on liitetty paikan nimiä, mikä ei välttämättä tarkoita kiven löytöpaikkaa esim. Burma-rubiini, joka on rubiineista arvokkain, kyyhkysen verenvärinen, eloisa ja sametinhohtoinen. Siam-rubiinin väri vivahtaa heikosti ruskeahkoonja Ceylon-rubiini on väriltään vaaleanpunainen.

Safiiri

Safiiri on kaikkien muun väristen, mutta ei tummanpunaisten korundien nimitys. Ne saattavat olla sinisiä, värittömiä, keltaisia, punakeltaisia, vihreitä, violetinvärisiä ja vaaleanpunaisia.

Yleensä safiirista puhuttaessa tarkoitetaan sinistä safiiria.

Tähtisafiiri

Jotkut kivet sisältävät hyvin hienoja kolmensuuntaisia neulamaisia kiteitä. Sopiva hionta tuottaa tähtisafiireja tai -rubiineja.

Opaali

Opaali, joka muinaisina aikoina rinnastettiin arvokkaimpiin jalokiviin, on sälyttänyt arvonsa loisteliaan värileikin ansiosta. Opaalin kauniin sinisen, vihreän, keltaisen ja punaisen värileikin aiheuttaa valon heijastuminen ja hajoaminen pienistä mineraalin sisäisistä piipalloista. Opaalin värimuunnoksia ovat esim. valko-opaali, mustaopaali ja tuliopaali.

Ametisti

Ametisti on violetinväristä kvartsia.

Ruusukvartsi on massamaista kvartsia, jolle ovat tyypillisiä vaaleat pilvimäiset sulkeumat.

Tiikerinsilmä ja haukansilmä ovat kvartsiutunutta krokidoliittia.

Topaasi

Topaasi on graniittien ja graniittipegmatiittien mineraali, väriltään se on keltainen tai kellanruskea, punertavat arvokkaimpia, lisäksi värittömiä, sinisiä, ruskehtavia ja ihreitä.

Spielli ja Zirkoni

Punaiset spinellit mmuistuttavat suuresti rubiineja. Niitä niitettiin ennen balas-rubiineiksi oletetun saantipaikan mukaan. Esim. Sri Lankasta saadaan vaaleanpunaisia, violetteja, sinisiä ja sinivihreitäkiijä.

Zirkonin nimi tulee arabiankielensanasta zargoon, joka tarkoittaa sinooperinpunaista tai kullanväristä. Lisäksi on vaaleanpunaisia, vihreitä, keltaisia ja sinisiä zirkoneja.

Korukivet

Turkoosi, akaatti, lapisatsuli ja jade ovat kaikki jalokiviä, jotka koostuvat monista kiteistä. Niitä arvostetaan värin vuoksi.

Palvelemme

 

Ma - Pe 09:00 - 17:00   La 09:00 - 13:30   Su Suljettu