Helmet

Aidot luonnonhelmet

Luonnonhelmi syntyy sattumalta ja on erittäin harvinainen. Hiekanmurunen tai muu vierasesine joutuu vahingossa simpukan sisälle. Suojatakseen itseään simpukka alkaa erittää "tunkeilijan" ympärille sileää, kovaa kiteistä ainetta, jota kutsutaan helmiäiseksi. Ärsykkeen vaikutuksesta simpukka jatkaa helmiäisen eritystä kerros kerrokselta ja tuloksena saattaa olla loistava helmi. Helmen löytäminen on sattumanvaraista ja vielä harvinaisempaa on, että helmi on kaunis.

Luonnonhelmiä ei juuri ole markkinoilla. Luonnonhelminauha, jonka helmet ovat keskenään yhteensopivia, on harvinainen ja suunnattoman kallis.

Viljellyt helmet

Viljelty helmi syntyy simpukassa lähes samalla tavalla kuin luonnonhelmikin. Erona on se, että ihminen tarkoituksellisesti istuttaa simpukkaan ärsykkeen. Istutus tapahtuu kirurgisesti ja eläin päällystää myös tämän itselleen vieraan ärsykkeen helmiäiskerroksella. Mikäli simpukka säilyy terveenä, 2-3 vuoden jälkeen helmiäiskerros on muodostunut ja tuloksena on kaunis helmi.

Viljeltyjä helmiä on kahdenlaisia: viljellyt merihelmet ja makeanvedenhelmet.

Merihelmet syntyvät merivedessä elävissä simpukoissa ja makeanveden helmet syntyvät suolattomassa vedessä elävissä simpukoissa.

Meressä viljellään esim. Akoya- helmiä, Mabe- helmiä sekä vaaleita ja tummia Etelämeren helmiä (Tahitin-helmet).

Makeanvedenhelmi on kokonaan samaa helmiäistä, koska siinä ei yleensä ole vierasta ydintä. Helmi on kestävä ja hyvän hinta-laatusuhteen vuoksi saavuttanut suosiota. Makeanvedenhelmiä ovat esim. Biwa- helmet.

Helminauhan valmistus

Helmet läpiporataan huolellisesti ja tarkasti. Koska ei ole kahta täsmälleen samanlaista helmeä, vasta tuhansien helmien joukosta löytyy niin samankaltainen helmijoukko, että niistä voidaan solmia kaunis ja arvokas helminauha.

Helmien luokittelu ja arvoperusta

Esim. Akoya- helmien luokittelun viisi tärkeintä tekijää arvojärjestyksessä ovat: loisto, muoto, koko, pinnan laatu, väri ja harmonia. Mitä loistavampihelmi on, sen kauemmin se on ollut simpukan sisällä ja siksi se on saanut paksun helmiäiskerroksen ympärilleen.

Mabe-helmiä kasvatetaan suurikokoisen simpukan sisäpintaa vasten. Suuren kokonsa vuoksi helmet ovat suosittuja riipuksina ja arvokkaissa juhlakoruissa.

Makeanvedenhelmien (Biwa) viisi tärkeintä luokitustekijää tärkeysjärjestyksessä ovat: koko, muoto, pinnan laatu, loisto ja väri.

Palvelemme

 

Ma - Pe 09:00 - 17:00   La 09:00 - 13:30   Su Suljettu